Groen Onderweg

Single Use Plastics

VANAF 1 JULI 2023 BETAAL JE EXTRA VOOR WEGWERPBEKERS EN -BAKJES MET PLASTIC

Als je vanaf 1 juli eten of drinken afhaalt of laat bezorgen, betaal je extra voor wegwerpbekers en -bakjes die (deels) gemaakt zijn van plastic. Wij mogen die niet meer gratis aanbieden. Dit komt voort uit de Single Use Plastics (SUP) -wetgeving van de overheid. Ook zijn wij vanaf 1 juli verplicht om een herbruikbare optie aan te bieden. Dat kan op twee manieren: we vullen de beker of het bakje dat je zelf meebrengt (1) of bieden een beker of bakje aan dat je weer terug kunt brengen (2).

Wij kiezen voor optie 1, dus vullen graag jouw herbruikbare beker! Van wegwerp naar hergebruik. Dat is beter voor het milieu én vanaf 1 juli óók voor je portemonnee.

Meerprijs wegwerpbeker + voordeel op gebruik van eigen beker
Wij vragen vanaf 1 juli 10 cent meer voor een warme drank in een wegwerpbeker.
Je bent nu maar liefst 35 cent voordeliger uit als je een herbruikbare beker bij ons gebruikt. Sinds 2022 kon je al je herbruikbare beker laten vullen. Tot 1 juli 2023 was dit voordeel 25 cent.

Wat betekent dit verder voor jou?
Om het gebruik van herbruikbare bekers en bakjes te stimuleren, gelden straks nieuwe regels:

  • Vanaf 1 juli betaal je dus extra voor wegwerpbekers, -bakjes met plastic als je eten of drinken afhaalt of laat bezorgen. Dit geldt bijvoorbeeld als je een koffie op het station haalt, een frietje meeneemt bij de snackbar, een maaltijdsalade in de supermarkt koopt of een broodje in plastic.
  • De kosten die je maakt voor wegwerpbekers en -bakjes met plastic staan straks apart op de kassabon vermeld. Zo zie je meteen hoeveel extra je betaalt.

Let op: vanaf 1 januari 2024 wordt bij consumptie ter plaatse herbruikbaar servies het uitgangspunt. Denk aan de afwasbare mok op kantoor en herbruikbare of hoogwaardig recyclebare bekers en bakjes op festivals en evenementen.

Hergebruik voor een schonere wereld
De nieuwe maatregelen komen voort uit de Europese richtlijn Single Use Plastics (SUP) en hebben als doel de impact van wegwerpplastic op het milieu te verminderen en meer plastic te hergebruiken en recyclen. Staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat: “We willen de wereld netjes achterlaten voor onze kinderen en kleinkinderen. Deze nieuwe regels gaan daarbij helpen, want het gaat enorm veel afval én zwerfafval schelen. We gebruiken namelijk veel te veel wegwerpverpakkingen. En dat kan echt anders. We zetten daarom in op hergebruik. Iedereen kan een steentje bijdragen door een eigen beker of bakje mee te nemen of door te kiezen voor een beker of bakje waar borg op zit en dat weer in te leveren. Laten we er samen voor zorgen dat hergebruik de standaard wordt.”

Als richtlijnen geeft de overheid mee:

  • € 0,25 voor een beker
  • € 0,50 voor een maaltijd (eventueel met meerdere bakjes)
  • € 0,05 voor voorverpakte kleine porties groente, fruit, noten en portieverpakkingen voor bijvoorbeeld beleg en saus

Verkleinen afvalberg
Wil je meer weten over deze maatregelen en andere maatregelen die de overheid neemt om de afvalberg te verkleinen? Kijk op www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/afval/regels-voor-wegwerpplastic.